Міськрайонна газета

КОНТРОЛЬ ЗА СУБ’ЄКТАМИ ГОСПОДАРЮВАННЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЮТЬ РЕАЛІЗАЦІЮ ПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ

З настанням літнього періоду Держпродспоживслужбою в Сумській області проводився моніторинг дотримання законодавства про захист прав споживачів при наданні послуг ринків та порядку реалізації на їх територіях продовольчих ринків, в ході якого встановлювались чисельні порушення вимог законодавства, а саме:

- зберігання харчової продукції на складах, у холодильниках та інших
приміщеннях ринку з порушенням санітарних норм і правил;

- продаж товарів, що заборонені;

- реалізацію готових м'ясних виробів і м'ясних напівфабрикатів, молока і молочних продуктів, риби свіжомороженої та соленої, консервів, яєць курячих промислового виробництва без використання холодильного обладнання;

- реалізацію м’яса, молока та молочної продукції, яєць курячих, отриманих у власних господарських чи фермерських господарствах, без наявності ветеринарних довідок, виданих місцевими установами державної ветеринарної медицини, або висновку державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку;

- реалізацію солоно-квашеної, маринованої овочевої продукції та фруктів без наявності висновку державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку та дотримання чинних ветеринарно-санітарних вимог при торгівлі;

- реалізацію кондитерських і кулінарних виробів, напівфабрикатів із м'яса і риби (фарш, котлети, кров'яні та домашні ковбаси, зельць, холодець, ікра рибна тощо), а також консервованих продуктів (овочі, м'ясо, риба, ікра та інші консерви), виготовлених у домашніх умовах;

- реалізацію готових продуктів тваринного походження промислового виробництва, масла вершкового, сирів, ковбас, копчення тощо без наявності документів, що засвідчують їх якість та безпечність;

- реалізацію тропічних фруктів та овочів без документів, що підтверджують джерело їх придбання та проходження фітосанітарного контролю;

- реалізацію зернових, круп'яних продуктів, забруднених насінням шкідливих бур'янів.

Необхідно посилити контроль за суб’єктами господарювання, що здійснюють реалізацію продовольчих товарів на ринках району і можуть завдати шкоди життю і здоров’ю людей.