Міськрайонна газета

ЗБЕРЕЖЕННЯ БІОРІЗНОМАНІТТЯ ВИМАГАЄ АКТИВНОЇ УЧАСТІ ВСЬОГО НАСЕЛЕННЯ

22 травня світ відзначає Міжнародний день біорізноманіття, що проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 2000 році 

Міжнародний день збереження біорізноманіття — посідає особливе місце, бо саме в цей день слід замислитися про цілісність і розмаїття світу, в якому ми живемо, і про нашу відповідальність за нього. Піклуючись про всіх живих істот, що населяють планету, людство не лише забезпечує задоволення своїх щоденних потреб, уможливлює тяглість власного існування, а й виявляє той моральний імператив, що його Альберт Швайцер сформулював як благоговіння перед життям.

Міжнародний день біорізноманіття відзначається з метою привернення уваги людей, громадськості, представників різних галузей економіки та бізнесу, політиків і урядовців до проблеми збіднення генетичного, видового, екосистемного розмаїття на Землі, необхідності вживання термінових заходів для зупинки загрозливих екокризових явищ та підтримки природних систем життєзабезпечення (сталий клімат, родючість ґрунтів, самоочищення водойм, відновлення популяцій рослин і тварин тощо). Особлива тема цьогорічного Міжнародного дня «Наше біорізноманіття, наша їжа, наше здоров'я».

У цьому році Міжнародний день біорізноманіття зосереджується на біорізноманітті як фундаменті нашого харчування та здоров'я, а також на ключовому каталізаторі для трансформації харчових систем та відповідно покращення здоров'я людей. Тема має на меті використання знань та поширення інформації про залежність наших продовольчих систем, харчування та здоров'я від біорізноманіття та здоров’я екосистем. Тема також відзначає різноманітність, яку надають наші природні екосистеми для людського існування та добробуту на Землі, одночасно сприяючи іншим Цілям Сталого Розвитку, включаючи пом'якшення зміни клімату та адаптацію, відновлення екосистем, чисту воду та нульовий голод.

За останні 100 років, більше ніж 90% сортів рослин зникли з полів фермерів. Породи багатьох домашніх тварин втрачено, та на територіях 17 головних у світі рибальських угідь здійснюється рибальство на межі сталих лімітів. Різноманіття місцевих систем виробництва продуктів харчування знаходиться під загрозою, у тому числі системи пов’язані з корінними, традиційними та місцевими знаннями. На тлі зниження агробіорізноманіття зникають, також, необхідні знання традиційної медицини та місцевих продуктів харчування. Втрата різноманіття раціону виступає одним із факторів ризику для здоров'я або безпосередньо призводить до захворювань, таких як, наприклад, діабет, ожиріння і недоїдання, та має безпосередній вплив на доступність традиційних лікарських засобів.

Зв'язки між біорізноманіттям, екосистемами та наданням вигод для здоров'я людини глибоко закріплені в Стратегічному плані щодо біорізноманіття на 2011-2020 роки. Вони займають центральне місце в нашому спільному порядку денному для сталого розвитку. Це зосередження на взаємозв'язку біорізноманіття, продовольчих систем та охорони здоров'я дає можливість обговорювати шляхи підтримки процесу для створення рамок глобального біорізноманіття після 2020 року та допомагати «схилити криву втрати біорізноманіття до 2030 року».