Міськрайонна газета

"ЗАЖИНКИ" У ТОВ «ВОРОЖБАЛАТІНВЕСТ»

 З давніх-давен ряд обрядів проводили з першим снопом. Свято першого снопа — урочисте оформлення початку жнив, в основі якого лежить народна традиція зажинків. Колись, як правило, його ставили у хаті на почесному місці під образами — покуті. Перший сніп обмолочувався окремо. Зерна з нього святили у церкві, а перед сівбою їх змішували із насінням. Соломою з першого снопа годували корів, щоб не хворіли. У наш же час свято має свої особливості, свої назви, але його ідея — вшанування хліборобської праці — лишається незмінною.

 За побутуючими уявленнями, обрядові дійства можуть забезпечити добре збирання врожаю. Такими магічними діями 4 липня розпочалося свято зажинок у ТОВ «Ворожбалатінвест» у с. Ворожба, яке вже стало тут традиційним. Про початок збиральної кампанії оголосив генеральний директор товариства Микола Штукін та проінформував про ту роботу, яку провели працівники по підготовці підприємства до збору врожаю. Всього посіяно в цьому році 8511 га, у тому числі: озимого ріпаку – 1017,13 га, озимої пшениці – 1817,28 га, соняшника – 2328,19 га, кукурудзи – 1331,83 га, сої – 2016,43 га. Порівняно з минулим роком у 2014 році збільшено посіви рапсу і зернових культур. Роботи розпочалися ще восени: внесені добрива, засоби захисту рослин. Відремонтована уся техніка машинно-тракторного парку, кількість якої за останні роки збільшилась удвічі (вся техніка сучасна, процеси комп’ютеризовані). Для безперебійної роботи техніки створений запас паливно-мастильних матеріалів. Микола Олексійович зауважив, що нововведенням цьогорічного збору урожаю є те, що представник підприємства на елеваторі братиме проби зерна для визначення якості та одночасно здійснюватиме контроль за цілісністю вантажу, часом перебування автомобіля в дорозі, співвідношенням ваги вантажу. Також на території  току ТОВ «Ворожбалатінвест» діятиме власна лабораторія, де проводитиметься аналіз якості зернопродукції. Для хліборобів керівництво створює належні умови праці: в дії точні електронні ваги,  постійно удосконалюють свої знання спеціалісти, проводяться заходи по техніці безпеки та охороні праці, людям видається спецодяг та індивідуальні засоби захисту, є метеостанція, що дає можливість контролювати погодні умови, температурний режим, облаштований гуртожиток для тимчасового перебування працівників під час польових робіт, навіть овочі на обідніх столах протягом всього року зі свого городу. Як результат взаємної праці адміністрації і працівників ТОВ «Ворожбалатінвест» у 2013 році мали найвищі показники врожайності з усіх виключно культур у холдінгу. Генеральний директор подякував підлеглим за роботу та побажав їм подальших успіхів у роботі. Про готовність підприємства до збирання нового врожаю доповідали також головний інженер Дмитро Спасських, головний бухгалтер Валентина Марченко, інженер з техніки безпеки Ігор Головач, заступник генерального директора з питань безпеки та охорони Сергій Коліушко. Привітав з зажинками ворожбянських хліборобів голова райдержадміністрації Сергій Лук’яненко та зазначив, що саме завдяки таким підприємствам як ТОВ «Ворожбалатінвест» продовольча безпека у нашій країні буде виконана. Від депутатського корпусу районної ради передав вітання голова районної ради Василь Калита та подякував особисто Миколу Штукіна, який також є депутатом райради, за виважену громадянську позицію. Посадовці також побажали хліборобам хороших врожаїв, сприятливих погодних умов, аби весь урожай був зібраний вчасно та наповнив засіки, адже не той хліб, що надворі, а той, що в коморі. Вдалої збиральної кампанії бажав Ворожбянський сільський голова Юрій Кантор. Від результативної роботи базових підприємств залежить наповнюваність місцевого бюджету та розвиток соціальної сфери. Благословення у Бога на добрі наміри для сільських хліборобів попросив настоятель Вознесенської церкви м. Лебедин отець Роман та традиційно провів обряд освячення усіх працівників і техніки.

По завершенню урочистої частини усіх присутніх частували за святковим столом пиріжками з маком і повидлом, де обговорювалися жнива та висловлювалися сподівання на багатий врожай.

Недарма кажуть, що добру справу слід гідно і розпочинати, і завершувати.